A létavértesi torma kerül a középpontba a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 15. és 17. között rendeznek meg a Nagyerdőben, a Békás-tó partján.
Debrecen turisztikai kínálatában fontos helyet foglal el a helyi, minőségi gasztronómia bemutatását magára vállaló fesztivál, amelyet a Stílusos Vidéki Éttermiség szakmai szövetség kiemelten támogat. Az első rendezvényen, 2016-ban a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak, idén pedig egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma lesz az ételek kötelező alapanyaga.
Az italkínálatot a Bortársaság, a Caffé Mauro, a Derecskei Almafröccs, a DiVino, a Szentkirályi Ásványvíz, a Törley Pezsgőmanufaktúra, a Magyar Talléros Pálinka, Villa Pátzay, a Zip's Brewhouse biztosítja.
A Családok Éve jegyében a gyerekekre is külön gondoltak a szervezők, ezért számukra egy külön Zsebséf teraszt nyitnak meg! Itt a kisebbekkel két óvodapedagógus foglalkozik, de a kisiskolásoknak kézműves foglalkozásokat tart Csőke Kitti, a MODEM művészetpedagógusa. A nagyobbak pedig a FIFA legújabb vb játékával játszhatnak X-box konzolon. A VB Teraszon pedig a labdarúgó világbajnokság meccseit tekinthetik meg a focirajongók.
A rendezvény mindhárom napján látványos főzőshow-kat és pódiumbeszélgetéseket tartanak. Fellép többek között Bernáth József a séf, Bogár Márk Sárréti Chilifarm, Fiáth AttilaMaster of Wine aspiráns, Kiss János a séfek doyenje, Komoróczki Anna nemzetközi borakadémikus, Lovász Domi a Konyhafőnök győztese, Lőrik Tamás a Törley Pezsgőmanufaktúra termékmenedzsere, Pataky Péter séf, Pauli Zoltán a SVÉT titkára, Rápolthy István a szakma legendája, Ruprecht László a SVÉT elnöke, Szendrei Bence séf, a "100 % hazai" gasztroműsor-vezetője, Tatai Róbert a Séfek séfe győztese.
Aki szeretne testközelből megismerkedni a legfinomabb borokkal, pezsgőkkel vagy sörökkel workshopokra is jelentkezhet. A legváltozatosabb témákban lesznek limitált létszámú kóstolók, például megízlelhetik Fiáth Attila mesterkurzusán, a Master of Wine jelölt személyes kedvenceit, de magyar és angol nyelvű előadáson is résztvehetünk nyári borok és sauvignon blanc tematikában. A sörök szerelmesei se csüggedjenek, megtudhatják, hogy kerül whiskey-s hordóban a sör, ha elmennek a zip's Angel’s Ser workshopjára.
A Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) együttműködve a Debrecziner Gourmet Fesztivál elindítja új ösztöndíjprogramját is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon comis-ként együtt főzhet a sztárséfekkel.
Hagyományteremtő szándékkal útjára indítják Rácz Róbert szobrászművész által készített Debrecziner Gourmet-díjat, amelyet a közönség szavazata alapján a legjobb kiállító étterem kaphat majd meg. A szavazók között egy okostelefont is kisorsolnak.